0item(s)

Nu aveti produse in cosul de cumparaturi.

Product was successfully added to your shopping cart.
cod: AGN21
  • Parintele Arsenie Boca - Marele Examen. Un manuscris al Maicii Magdalena Ivan (Mănăstirea Tismana)

Parintele Arsenie Boca - Marele Examen. Un manuscris al Maicii Magdalena Ivan (Mănăstirea Tismana)

Fii primul care lasa o impresie

Cod produs: AGN21

Editura: Agnos

Detalii

Categorie: Carti crestine, Carti Arsenie Boca

Nevoia recuperării memoriei Sfinților 

Vorbind despre recuperarea memoriei celor întâmplate în Gulagul sovietic, lagărul imens al Cercului Polar, unde gardianul cel mai nenorocit era natura și distanțele de iad dintre localități (de la Kolîma prima localitate era situată la 2000 de kilometri), prefațând cartea lui Nicolas Werth, Laurențiu Constantiniu scria, lucrurile putând fi raportate și la realitatea românească: „Istoria Gulagului nu s-a constituit ca direcție de cercetare în istoriografia sovietică, nici chiar după apariția, în 1962, a nuvelei lui Alexandr Soljenițîn, O zi din viața lui Ivan Denisovici, care aducea, pentru prima dată și în manieră literară, în atenția publicului sovietic, problematica condamnaților politici și a sistemului represiv din Uniunea Sovietică. O istoriografie paralelă celei oficiale avea să apară și să ia amploare în samizdat, unde foștii locuitori ai insulelor Arhipelargului au început să pună în circulație propriile mărturii cu privire la lagărele de concentrare din URSS, contribuind astfel la scrierea a ceea ce Nicolae Iorga ar fi denumit istoria Gulagului „prin cei mici”, o istorie care avea să culmineze cu apariția, în Occident, în 1973, a lucrărării lui Soljenițîn, Arhipelargul Gulag. Imaginea României, un Arhipelarg al Gulagului fricii, din anii de început ai comunismului, este păstrată și ea prin astfel de fragmente vii, din caietele de notițe ale unor oameni, care au avut curajul de a nu arde ori arunca în uitare materialele prin care au consemnat teologia rezistenței, prin Înviere, dinaintea molohului roșu, încă bântuitor. 
Părintele Arsenie Boca a devenit cunoscut generației celei noi a României post-decembriste prin mărturii scrise și rostite, unele de ținută, altele simple încopcieri de sensuri, în care a contat mai mult fenomenalul decât sfințenia Părintelui. O tensiune riscantă, între mit și adevăr, s-a născut mai ales în ultima vreme când au apărut experți Arsenie cam în toate studiourile de televiziune ale României. Oamenii care urcă panta de lumină către mormântul Avvei nu sunt purtați de astfel de jocuri de imagine. Ci de un adevăr inalienabil: puterea dragostei Părintelui, care schimbă vieți. 
Într-una din zilele anului 2013, în 18 sau 19 noiembrie, Maica Magdalena Ivan, pe aleile tomnatice ale Lavrei Tismanei, mi-a dăruit caietul său de însemnări, „să-l folosesc cum voi vrea”. N-am așteptat să plec pentru a citi rândurile scrise cu migală, școlărește, cu evlavie de-a dreptul. Și am înțeles, încă o dată, cum s-a salvat România creștină. Prin migala păstrării icoanelor oamenilor care au dăruit sfințenie vieții aproapelui. Pe rând au ajuns sub ochii mei gânduri din întâlnirea cu Părintele Arsenie Boca, pe care ne-am gândit să vi le dăruim în această carte. 
Nu era prima dată când intram în contact cu viața din mănăstirile vremii. Nu doar din lecturi, ci mai ales din poveștile pline de sevă cerească ale Maicii Ierusalima, Stareță vreme îndelungată a Tismanei, a maicii Varvara ‒ minunata soră de călugărie a Maicii Magdalena, stinsă în lume pentru a se aprinde în cerul cu har al Mănăstirii gorjene ‒, ale Maicii Paraschiva de la Schit, ale Maicii Evloghia ori ale Maicii Antonina (zâmbetul Lavrei), urcate și ele în lutul cimitirului mănăstirii cât un miez de poiană a Raiului. Și din povestea tuturor celorlalte purtătoare de rugăciune smerită către Dumnezeu. Momentele cele mai ample ale recuperării memoriei mărturisitoare pe care le-am trăit în viața mea sunt legate de darul Maicilor Tismanei în zorii Privegherilor, în taina Săptămânilor Patimilor ori în lucirea de Duh a Săptămânilor Luminate din ultimii 20 de ani. 
Dintre ele, chipul Maicii Magdalena se desprinde ca al unui fulger la vreme de vară pe înălțimile Cioclovinei. Vie și plină de istorii minunate, ghidă mănăstirii și florar de preț al frumuseții tismănene, eclesiarh al Bisericii, plină de cunoașterea Tipicului din rânduiala vie a slujbelor văzute și trăite, atentă și scrupuloasă, râvnitoare în a sfătui și a consemna suferințele credincioșilor care trec pragul Mănăstirii, Maica ne oferă încă o dovadă că monahismul este un efort continuu de trăire a bucuriei cu Hristos. 
Paginile pe care vi le aducem dinainte sunt valoroase, în primul rând, pentru că sunt o mărturie din „prima linie” a modului în care Părintele Arsenie rânduia viața celor ce-și puneau sufletul în mâinile sale, pentru a se mântui. Textele omiletice și fulgerările de amintiri aduc, o dată în plus, o mărturie din perioada de arestare a creștinismului monahal românesc. Modul în care s-a închegat în jurul personalităților duhovnicești cu adevărat de marcă ale Ortodoxiei. 
Sunt mulți care cred că nu ar trebui publicat atât despre Părintele Arsenie. Am auzit despre stareți contemporani nouă care-i neagă lucrarea și înălțimea duhovnicească. Alții au ales să tacă despre Avvă, conservând un duh al comuniunii cu el vrednic a fi invidiat, în sensul cel mai curat cu putință. Ca lucrător în latura catehetică și omiletică a Bisericii îmi îngădui să cred că este nevoie de text arsenian, de drămuită înțelegere a teologiei Părintelui tocmai pentru a nu îngădui virusarea moștenirii sale, apariția unei teologii paralele teologiei Părintelui. 
Maica Magdalena Ivan dă mărturia memoriei sale duhovnicești. Anul în care textele sunt consemnate în caietul său de „notițe”, 1949, Prislopul și școala sa duhovnicească de acolo sunt descrise inclusiv în duhul cuvintelor Părintelui Arsenie. Putem să ne închipuim cu ce emoții, de exemplu, Magdalena călugărița va fi ascultat predica despre Maria Magdalena, cea întocmai cu Apostolii. Viu, dialogul între suflete se subînțelege. Se simte în ce mod cultura în Duh a Părintelui îndemna spre schimbarea vieții, spre asumarea și trăirea Evangheliei. Vi se va părea textul puțin? Așa și este! Din fărâmiturile unor astfel de ospețe duhovnicești trăim bucuria Învierii de acum. 
Sărut mâna Maicii Magdalena pentru caietul-dar. S-a despărțit cu lacrimi de caietul său de notițe și de copia, tot într-un caiet, a Cărării Împărăției. Îi cer iertare pentru că am pomenit-o atât de des. Notițele sale de la amvonul de smerenie al Părintelui ne sunt de folos slobozirii noastre din necunoaștere. Fie ca luciditatea lor să ne ajute la discernerea valorilor, la creșterea noastră în școala Duhului și absolvirea Marelui Examen... 

Pr. Constantin NECULA 

  1. Fii primul care lasa o impresie

Ce parere aveti despre acest produs?

LIVRAREA COMENZILOR / COLETELOR

 

Magazinul nostru livreaza comenzi / colete in Romania si oriunde in lume prin:

 

Livrare in Romania:

Posta Romana (oriunde in Romania), cu ridicare de la Oficiul Postal de care apartineti.

Curier Rapid GLS (oriunde in Romania), cu livrare direct la domiciliul sau locul dvs de munca.

Pentru curier rapid, NU se percepe taxa pentru kilometri suplimentari. Taxa este unica indiferent de greutate, rambus sau locatie.

 

Livrare in strainatate:

Posta Atlassib;

Tabita Tour;

Posta Romana Internationala Clasica;

Posta Romana Internationala Rapida (EMS);

Curier Rapid International GLS;

 

Costuri

 

- Costurile de livrare sunt suportate de catre client sau de catre magazinul nostru atunci cand exista promotii sau gratuitate la costurile de livrare;

- Taxele de transport difera in functie de operatorul cu care se efectueaza livrarea (Posta Romana, Curier Rapid, etc), in functie de greutate si rambus;

- Pentru livrarea in strainatate, costurile difera in functie de tara si de greutate;

- Costurile de transport sunt calculate si afisate automat de catre sistemul nostru, in momentul adaugarii produselor in cos;

- In strainatate livram numai dupa ce in prealabil clientul a platit costul produselor si taxele de transport.

Magazinul nostru are integrata o modalitate de afisare in mod automat a costurilor de livrare atat pentru Romania cat si pentru strainatate.

Pentru a afla costurile de transport aferente comenzii dvs, plasati o comanda, alegeti tara si modalitatea de livrare si sistemul nostru va calcula automat costul livrarii.

Va multumim!

MODALITATI DE PLATA

 

Magazinul nostru va ofera posibilitatea sa platiti prin cele mai diverse metode. Alege orice modalitate de plata ti se potriveste de mai jos. Modalitatile de plata de mai jos, va vor fi afisate in momentul in care plasati comanda.

 

1. Plata rambus - platesti cand ridici coletul fie de la oficiul postal de care apartii (pentru livrarea prin Posta Romana), fie de la curier (pentru livrarea prin curier rapid);

2. Plata prin transfer bancar - platesti de la banca prin ordin de plata sau online prin transfer bancar. De preferat pentru clientii din strainatate.

La plasarea comenzii pe site ti se va afisa aceasta modalitate de plata. Odata selectata ti se va deschide o casuta in care vei primi automat toate detaliile pentru plata prin transfer bancar (IBAN-ul contului, numele bancii, etc)

3. Plata online cu cardul - platesti online cu cardul de oriunde esti;

4. Plata prin Western Union - optiune valabila doar pentru clientii din strainatate. Optiunea ti se va afisa in mod automat numai daca ai ales pentru livrare o alta tara decat Romania. Odata selectata aceasta optiune, ti se va afisa in mod automat un mesaj in care vei primi toate detaliile necesare pentru transferul banilor prin Western Union;

5. Plata prin MoneyGram - optiune valabila doar pentru clientii din strainatate. Optiunea ti se va afisa in mod automat numai daca ai ales pentru livrare o alta tara decat Romania. Odata selectata aceasta optiune, ti se va afisa in mod automat un mesaj in care vei primi toate detaliile necesare pentru transferul banilor prin MoneyGram.

Va multumim!

Pentru detalii suplimentare va rugam sa ne contactati la:

Telefon: 0746.451.355

              0762.017.078

       

 

POLITICA DE RETUR

 

In conformitate cu dispoziţiile OG nr. 130/2000, art. 4, alin.b: "Consumatorul are dreptul sa notifice in scris comerciantului ca renunta la cumparare, fara penalitati si fara invocarea unui motiv, in termen de 10 zile lucratoare de la primirea produsului”.

Magazinul nostru a extins termenul de retur la 30 de zile calendaristice.

Magazinul nostru verifica cu grija fiecare produs pe care il pregateste in vederea expedierii catre cumparatori. Dar, in cazuri exceptionale in care produsele expediate au diferite defecte acestea vor fi returnate si inlocuite cu altele fara defect. Daca produsele sufera deteriorari in urma transportului, magazinul nostru va retrimite un colet nou cu alte produse pe cheltuiala noastra.

Cumparatorul are dreptul sa solicite schimbarea produsului cu unul conform, sau poate solicita returnarea banilor. In cazul in care produsul respectiv nu mai exista pe stoc, se va restitui contravaloarea lui.

Pentru ca produsele returnate sa fie inlocuite cu altele conforme, plata transportului intra in responsabilitatea noastra.

Daca un produs oferit de magazinul nostru este diferit fata de descrierea lui de pe site, il puteti returna respectand prevederile Politicii de Garantie si Retur a produselor, in conformitate cu legislatia romana in vigoare.

Orice reclamatie privind produsele livrate va fi adusa la cunostinta noastra in maxim 24 de ore de la primirea comenzii. Magazinul nostru o va solutiona in maxim 3 zile din momentul solicitarii.

In cazul in care coletul nu a ajuns in buna stare la dumneavoastra sau produsele prezinta defecte, clientul poate cere returnarea banilor, dar nu si despagubiri suplimentare. Cheltuielile aferente returnarii produselor intra in responsabilitatea vanzatorului.

Va multumim!