Biblia Cornilescu - un scurt istoric

 Dumitru Cornilescu este recunoscut datorita activitatii sale de traducator, dar mai ales datorita faptului ca a reusit sa traduca integral Biblia in limba romana. Traducatorul Bibliei in limba romana a depasit intregul sir de scriitori laici de pana atunci, deoarece prin aceasta misiune de traducere a Bibliei, Dumitru Cornilescu a reusit sa aduca in vietile oamenilor mesajul lui Dumnezeu, speranta si adevarata hrana spirituala. Desi efortul de a traduce a fost uimitor, aceasta persoana a dorit sa traiasca in anonimat, in umbra realizarilor sale, fiind caracterizat de o modestie si de o simplitate deosebita.

 Dumitru Cornilescu s-a nascut in comuna Slasoma, din judetul Mehedinti, in 1891, intr-o familie de credinciosi ortodocsi. Pana la terminarea scolii primare, Dumitru Cornilescu a descoperit tainele cunosterii sub protectia tatalui sau care era invatator, ca dupa aceea sa-si doreasca sa continue studiile la Seminarul Teologic din Bucuresti.Luarea acestei decizii a fost declansata chiar de educatia pe care a primit-o. Iubirea fierbinte ce o purta in suflet pentru Domnul Isus si dorinta de cunoastere i-a colpesit fiinta si l-a determinat sa isi doresca cu ardoare sa calauzeasca sufletele oamenilor inspre Rascumparatorul.

 In cautarile sale dupa Adevar, Dumitru Cornilescu a descoperit o grupare alaturi de care si-a continuat activitatile. Inainte de a incepe sa traduca Cuvantul Vietii, Cornilescu a tradus mai multe carti din strainatate. Dupa ce a realizat ca de fapt toate acele carti au ca punct de pornire Biblia, el s-a hotarat sa inceapa lunga experienta de traducere a Bibliei. Timp de cinci a existat o separea intre el si lumea reala, doar cu scopul de a incheia cat mai repede proiectul la care s-a inscris.Pentru a transmite mesajul sacru pe intelesul fiecaruia, Cornilescu a consultat in traducea sa numeroase dictionare si bibliile traduse in diferite limbi de pana atunci.

 In anul 1921 preotul Dumitru Cornilescu a publicat traducerea Noului Testament ca mai apoi sa apara traducerea intregii Biblii, ceea ce noi cunoastem astazi ca fiind Biblia Cornilescu. Din cauza multor opresiuni ridicate asupra lui, preotul a trebuit sa parasesca teritoriul romanesc, petrecandu-si restul vietii in strainatate. In anul 1975 Dumitru Cornilescu si-a incheiat alergarea pe pamanul celor vii, dar inainte de aceasta, el a fost recunoscut ca un Martin Luther al Romaniei.

 Asa se face ca astazi, noi avem privilegiul de a citi zilnic Biblia. Asa dupa cum a intentionat insusi autorul, Biblia tradusa de Cornilescu este traducerea care ofera claritate in inima oricui doreste sa o citeasca. Desi in zilele noastre au mai aparut alte traduceri, Biblia tradusa de Dumitru Cornilescu ramane cea mai utilizata, cunoscand o larga raspandire printre crestinii protestanti si neoprotestanti din Romania. Limbajul utilizat de catre preot in aceasta traducere este un limbaj potrivit pentru orice varsta a persoanei care citeste.

 Daca alte traduceri au introdus un limbaj modern specific doar pentru anumite persoane, traducerea lui Cornilescu aduna toate categoriile sociale intr-un manunchi .Sectionarea mesajului ceresc pe carti, capitole, versete si aparitia unor subtitlui nu fac altceva decat sa ghideze orice cititor si sa-l ajute sa descopere cat mai repede vocea Mantuitorului.Traducerea Bibliei de catre Dumitru Cornilescu are ca scop eliberarea fiecaruia de sub valul intunericului si totodata starneste dorinta de cunoastere mai profunda a adevarului.

 Prin traducerea sa, Dumitru Cornilescu a incercat sa ramana fidel scrierilor originale si s-a straduit sa prezinte Adevarul exact asa cum l-a descoperit in scrierile de la inceput. Aproprierea fata de textul original incununa aceasta traducere cu un plus de veridicitate, aspect care exclude Biblia din sfera textelelor imaginare, fara credibilitate. Revelatia divina si consultarea altor materiale au facut ca Biblia tradusa de catre Dumitru Cornilescu sa dainuiasca peste veacuri. Prin intermediul rezistentei impotriva diferitelor incercari de oprire a traducerii Bibliei, se poate observa importanta cruciala a acestei Carti. 

 Mai jos va prezentam cateva librarii crestine online care pun la dispozitia dvs Biblii Cornilescu:

1. Libraria Maranatha www.librariamaranatha.ro;

2. Libraria de Biblii www.librariadebiblii.ro;

3. Depozitul de Biblii www.depozituldebiblii.ro;

4. Magazinul de Biblii www.magazinuldebiblii.ro;

5. Biblii Cornilescu www.bibliicornilescu.ro;