Ce se intampla cand mancam un mar? Raspunsul este mult mai complex decat ne putem imagina.
Fiecare mar contine mii de antioxidanti ale caror denumiri, in afara celor de tipul vitaminei C, nu ne sunt familiare, si fiecare dintre aceste substante puternice are potentialul de a juca un rol important in sustinerea sanatatii noastre. Ele afecteaza mii si mii de reactii metabolice din corpul uman. Dar calcularea influentei specifice a fiecareia dintre aceste substante nu este deloc suficienta pentru a explica efectul marului ca intreg. Deoarece fiecare substanta poate afecta o alta, rezulta un numar aproape infinit de consecinte biologice posibile.
si am vorbit numai despre un mar.
stiinta nutritiei, blocata de mult intr-o mentalitate reductionista, este in varful unei revolutii. Standardul traditional al cercetarii implica studiul nutrientilor in mod individual, in tentativa de a determina impactul lor particular asupra organismului uman. Acest gen de studii ajuta companiile care incearca sa demonstreze ca exista o substanta chimica in lapte sau in produsele foarte procesate care este „buna” pentru noi, dar ofera doar o viziune ingusta a complexitatii proceselor care au loc de fapt in corp si a modului in care alimentele contribuie la sanatatea noastra.