Categorie: poezii crestine de Costache Ioanid
Cine este Costantin Ioanid
Costache Ioanid face parte din armata soldatilor lui Isus, datorita vitejiei cu care s-a luptat cat timp a trait printre cei vii. Descoperind valoarea pe care Dumnezeu a asezat-o in viata lui, Costache Ioanid a inceput sa-si valorifice talentul prin scrierea operelor lirice - poezii crestine. Datorita faptului ca inima ii era leagata de cer, mesajul poeziilor Il aveau pe Dumnezeu ca tinta a privirii si atfel, minunatele sale poezii au ramas si astazi o sursa inepuzabila de mangaiere, de speranta si de ajutor pentru toti cititorii.
Costache Ioanid s-a nascut in 1912, in Bucovina de Nord, fiind al patrulea fiu al lui Titus si al Ecaterinei. In 1923 incepe sa studieze la Liceul Internat din Iasi, ca mai apoi sa studieze la Academia de Arta Dramatica pe care a absolvit-o cu nota maxima. In urmatoarea perioada isi va deschide prima expozitie de arta caricaturala si va lucra in lut pictat, in culori de ulei, in hartie, ceara si lemn.
In anul 1938 se va muta in capitala unde realizeaza balet neopolitic - celebru in epoca respectiva, iar la o prezentare a participat chiar regale Carol al II-lea. La un moment dat in viata sa apare un diagnostic gresit, care provoaca complicatii destul de grave. Ajunge la spitalul de urgenta Brancovenesc unde inainte de operatie, medicul ii spune sa se roage. In timpul interventiei chirurgicale, Costache Ioanid experimenteaza o moarte clinica, eveniment care il va cerceta si ii va danci predispozitia meditativa.
In anul 1939 Costache Ioanid se casatoreste cu Elena Stefanescu din Iasi. Un an mai tarziu, poetul se va gasi pe o banca in parc citind Biblia, moment in care se intalneste cu Mihai si Sabina Wurmbrand. Acesti il vor invita la biserica lutherana condusa de Richard Wurmbrand, iar mai tarziu el va deveni membru al acelei biserici.
Perioada care ii statea inainte, Costache Ioanid a folosit-o pentru studierea aprofundata a Bibliei si pentru scrierea de poezii crestine, pe care le si recita in biserica lutherana. Pe durata razboiului, in perioada 1941-1944, autorul este incadrat ca si cartograf la Marele Stat Major. El va deschide ultima expozitie de sculptura caricaturala in aer liber.
In 1958, pastorul Richard Wurmbrand se va intoarce din inchisoare, iar biserica se va reduce la doar cativa membrii printre care si Costache Ioanid. Poezia crestina evanghelica va deveni pentru poet preocuparea principala si scrierile sale vor circula in toata tara.
In anul 1963, Costache Ioanid se va alfa in arest la Malmaison, deoarece poeziile sale crestine reprezentau un pericol pentru ideologia comunista. Pe toata perioada anului a fost urmarit in permanenta si retinut pentru diferite anchete, cel putin o data pe saptamana. Anul 1966 a fost un an in care Costache Ioanid a continuat sa frecventeze diferite cercuri de rugaciune si de studiere a Cuvantului, iar activitatea poetica continua devenid un poet crestin cunoscut, alaturi de Traian Dorz.
In anul 1981 moare Elena, sotia lui Costache Ioanid. In anul urmator, Costache Ioanid hotaraste sa imigreze in SUA cu dorinta de a fi ajutat in publicarea creatiilor sale. Doar pentru cativa ani poetul se va bucura de libertate, deoarece in 1987 de ziua Recunostintei pionerilor americani, Costache Ioanid s-a indreptat spre Casa eterna.
Singurul volum de poezii publicat in timpul vietii sale este volumul Taine, aparut in editura crestina Door of Hope. Un exemplu ar putea fi poezia crestina Cele sapte batalii de pe Golgota in care poetul trece dincolo de ceea ce se poate vedea sau auzi si alege sa prezinte partea intrinseca - bataliile Fiului lui Dumnezeu pentru mantuire si oferta eternitatii.
Prin prisma peoziilor sale crestine, Costache Ioanid indeplineste o misiune si anume decodifica semnificatiile profunde ale Cuvantului lui Dumnezeu. Asadar, apar fabule si alegorii de neuitat precum: Puiul de lebada, Robi si fii, Cumparatorul de suspine, Aripi in cosmos, Sapte usi, Un vierme mic sau Lectia de armonie.
Toate acestea au au talc, oglindind maiestos chemarea crestinului si conditia lui in cadrul societatii. Un loc de frunte in randul poeziilor sale crestine il ocupa poeziile de inspiratie folclorica - spiritul mioritic se metamorfozeaza in poezia Oaia cea pierduta. Bogatia creatiilor sale a strabatut intreaga tara si strainatatea in asa fel incat, chiar in zilele noastre poeziile sale crestine transmit acelasi dor si aceeasi pasiune ce o purta pentru Hristos.
Multe dintre poeziile sale au fost puse pe melodii, iar astazi sunt cantate de toti credinciosii in bisericile crestine. Chiar daca Costache Ioanid nu mai este printre noi, vocea lui caracterizata de blandetea specifica lui Isus, ramane si astazi o voce care transforma si revigoreaza sufletele crestinilor.
Poezie crestina de Costache Ioanid
Porumbite albe ca zapada
Din eternele gradini de sicomori,
voi mereu imi infloriti arcada
cu ghirlanzi de raze si ninsori.
Fermecat de zborul vostru-n soare,
gingas, luminos si intelept,
v-am cuprins faptura sclipitoare
si v-am strans o clipa langa piept.
Dar curand, voi oaspeti de departe,
stol de flacari si de primaveri,
am lasat ca vantul sa va poarte
catre lumea-ntreaga, mesageri.
Orice dor curat ce-n piept zvacneste,
orice plans pe buze fara grai,
mangaiati-l voi hulubareste,
cu tot harul ciugulit din Rai!
Si facand pe urma cale-ntoarsa,
stol de pace alb si marmorean,
duceti, langa lacrima cea stearsa,
ramuri de maslin lui Dumnezeu…
Costache Ioanid
Loghează-te cu