Categorie produs: comentarii biblice, carti de studiu biblic
Cartea prezinta comentarii biblice expozitive asupra Predicii de pe Munte
Predica de pe Munte - Comentarii biblice expozive
Autor: John R. W. Stott
Tema principala a cărții este:
Contracultura creştină, chemarea la o permanentă alegere radicală.
Un scurt rezumat al cărții :
John Stott spune că „Predica lui Isus de pe Munte prezintă o fascinaţie unică“. Ea ne reda punctul principal al învăţăturilor lui Isus Hristos. Bunătatea devine o virtute atrăgătoare, vietuirea noastră săraca este scoasă la lumina, iar în noi se iveste dorința după o lume mult mai bună. Uimit și el de luminozitatea și profunzimea predicii lui Isus, autorul îşi propune şi reuşeşte în acesta carte să aducă în secolul nostru mesajul la fel de relevant al Predicii, fără a ocoli subiectele controversate din ea ori a trata superficial problemele pe care le arata. Asa dar, autorul ia în discuție rolul și influența pe care au avut-o cuvintele Domnului Isus asupra caracterului, influenţa în societate, neprihănirea, religia, rugăciunea, voința, relaţiile şi credincioșia creştinului.
Nu sunt omise probleme legate de răzbunare, dărnicie, post, subiectul securităţii materiale şi a economiilor, divorţul, judecăţile, profeţii mincinoşi. Dacă initial autorul discuta autenticitatea şi relevanţa Predicii, el nu putea să incheie într-un alt mod decît analizând autoritatea Predicatorului, asa cum reiese ea din Predică. Stralucind prin profunzimea, claritatea, sensibilitatea, preocupare egală pentru descifrarea textului şi redarea lui în lumea noastră modernă, îmbinarea aplicaţiilor pentru audienţa din acel moment cu cele pentru audienţa zilelor noastre, comentariul lui John Stott iese clar în evidență prin plurivalența sa, totuși una destul de accesibilă şi naturalețea sa extrem de frumoasă, prin respectul pentru cuvântul Bibliei şi interesul pastoral pentru cel ce îl citeşte, prin exigenţa exegetului şi devoţiunea celui care se închină, devenind în acest fel un comentariu de raportare la care, cu siguranță cititorul se va întoarce tot timpul, cu plăcere şi rost.
Grupurile cheie in carte sunt:
Predicatori, pastori, învăţători de şcoală duminicală, studenţi la facultăți şi seminarii biblice; laici doritori să descifreze mai bine mesajul epistolei
Temele principale: elementele dificile din epistolă, principalele interpretări apărute în cursul istoriei şi aspectele practice pentru timpurile noastre.
Caracteristici aparte ale aceste cărți:
- Exegeza competentă, îmbinănd analizarea interpretărilor altora cu opţiunile proprii ale unui teolog deosebit de respectat; argumentarea clară, plăcută, nu una dură, combinând cercetarea lucidă cu respectul pentru opinia altora;
- Recapitularea celor mai recente direcții în interpretarea conceptelor teologice pauline, fără neglijarea celor istorice, începînd de la Părinţii Bisericii, pînă la Reformatori şi Puritani;
- Stilul foarte plăcut, coerent, îmbinând expunerile de ansamblu cu cercetarea detaliată şi sinteza, iar exegeza cu aplicaţia; realizare unui studiu imens de analiză și cercetare pentru a îmbrăca o formă cât mai abordabilă unui spectru cât mai larg de cititori, concluziile specialiştilor fiind astfel puse la îndemâna tuturor celor doritori.
Cateva cuvinte despre autor:
J. R. W. Stott, cunoscut la noi prin comentariile epistolelor 2 Timotei, Romani şi prin cartea Să întelegem Biblia. În 1945, autorul acestei cărți, John Stott, este ordinat în Biserica Anglicană, după care el slujește în Biserica All Souls, Langham Place din Londra din mai multe poziții, dintre care amintim: funcția de ajutor de paroh între 1945 și 1950, funcția de paroh între anii 1950-1975, iar din anul 1975 în funcția de paroh emerit. Din anul 1959 el este numit Capelan al Reginei, an din care este numit şi Capelan Suplimentar. Din anul 1970 John Stott face numeroase călătorii în alte ţări, în special din Lumea a Treia, unde susține diverse seminarii și conferințe pentru pastori și studenți. John Stott este cel care a pus bazele Institutului pentru Creştinism din Londra al cărui preşedintele onorific el devenind. Dintre comentariile pe care le avem disponibile și în limba română amintim: Esenţialul creştinismului, Să înţelegem Biblia, Crucea lui Cristos şi Creştinul contemporan.
Loghează-te cu