Detalii
Tip coperta:Cartonata
Numar de pagini:272
Format:130 x 205
ISBN:9786060065319
Ascunse in containere metalice si ingropate sub pamant in timpul celui de-al
Doilea Razboi Mondial, aceste lucrari din ghetoul din Varsovia inregistreaza
Holocaustul din perspectiva victimelor. Initiata de un grup clandestin din ghetou, numit conspirativ Oyneg Shabes (Bucuria Sabatului), colectia de reportaje, jurnale, proza, opere de arta, poezii, glume si predici scrisa de mai multi autori apartinand unor diverse categorii sociale, surprinde eroismul, tragedia, umorul si dinamica sociala a ghetoului.
Supravietuind in mod miraculos nenorocirilor razboiului, aceasta extraordinara arhiva se constituie intr-o cronica a acelor ani, consemnata chiar de cei care au trait pe viu halucinanta experienta a vietii in ghetou si a deportarilor.
Autorul acestei culegeri de texte, David G. Roskies, defineste lucrarea sa drept marturia „unei civilizatii care raspunde la propria distrugere“.
„O antologie bine structurata, diversa.“ (C.P. Vincent, Choice)
„Vocile ghetoului din Varsovia este o carte a puterii care nu slabeste. Lectura va transpune intr-o stare febrila: ametit de forta ei, constient ca nu aveti de ales, trebuie sa va lasati prada naratiunii. “ (Joseph Dorman, Revista Brandeis)
„O antologie convingatoare, precedata de o introducere eleganta semnata de David Roskies. Selectiile sunt puternice si captivante.“ (Deborah Dash Moore, Universitatea din Michigan)
DAVID G. ROSKIES s-a nascut in 1948 la Montreal, unde familia sa, originara din Vilnius, emigrase in 1940. In anii ‘70, Roskies era membru al Havurat Shalom, o mica savura egalitara din Somerville, Massachusetts, cunoscuta mai ales ca prima comunitate evreiasca condusa de laici din Statele Unite. Unul dintre principalele obiective ale scrierilor sale este Holocaustul. Pe aceasta tema, a publicat Cuvinte de noapte din 1971: un Midrash pe Holocaust, una dintre primele liturghii pe acest subiect care au aparut vreodata.
Night Words, ajunsa la cea de-a cincea editie, a fost adaptata in ebraica si a
fost recent reeditata ca audiobook. In 1984, Harvard University Press a publicat Against the Apocalypse: Responses to Catastrophe in Modern Jewish Culture, care a castigat Premiul Ralph Waldo Emerson si de atunci a fost tradus in rusa si ebraica. Un volum insotitor, Literatura distrugerii, a fost publicat de Jewish Publication Society in 1989.
In prezent a incheiat un contract cu University Press din New England pentru a produce Holocaust Literature: A History and Guide.
Loghează-te cu